Jan de Beus
U bevindt zich hier: Startpagina

Jan de Beus

Schilderijen
Bilder
Paintings

The twentieth-century art lover sees his own eye as a gift of nature, whereas it is a product of history. Pierre Bourdieu, The Rules of Art.

2020 - PASSIE, Museum Krona, Uden.

Kunstenaars zijn beter in zwart dan in wit, noteerde de schrijver Julien Green in zijn dagboek ruim een halve eeuw geleden. Deze voorkeur onder kunstenaars is onveranderd gebleken. De verbeelding van onrecht en lijden stijgt ver uit boven die van blijdschap en geluk. De collectie van Museum Krona bevat dan ook vele hedendaagse interpretaties van motieven geïnspireerd op de Passietijd: het Laatste Avondmaal, het verraad, de twijfel, het sterven en het verdriet van de moeder.

Deze thema’s worden vanaf zaterdag 7 maart getoond in de benedenzaal van het museum. Werk is te zien van o.a. Marc Mulders, Reinoud van Vught, Thom Puckey, Ruud Peters en Hans van Hoek. Van Jan de Beus is een indrukwekkende kruisweg te zien, van Ignace Schrelten diens langlopende serie ‘Laagvliegers’. Bijzondere aandacht is er voor het werk van de in 2017 overleden Wim van de Voort, die gedurende zijn hele leven het Piëta motief opraapte en telkens weer opnieuw opbouwde met eenvoudige lijnen, als een teken van troost en bekommernis.


De in 2016 geschilderde "Kruisweg Staties" van Jan de Beus worden van 7 maart tot en met 19 april 2020 getoond in Krona, Museum voor Religieuze Kunst, Uden.

* Deze tentoonstelling kan niet doorgaan vanwege het corona-virus.

Herinneringen in verf