Jan de Beus
U bevindt zich hier: Startpagina

Jan de Beus

Schilderijen
Bilder
Paintings

The twentieth-century art lover sees his own eye as a gift of nature, whereas it is a product of history. Pierre Bourdieu, The Rules of Art.

NIEUW WERK 2020

NIEUWS

Publicatie van Yvonne Hulsbos in De Gooi en Eemlander, 23 juli 2020.

"IN HET SPOOR VAN DE GROTE VOORGANGERS", Kunstschilder Jan de Beus was zes weken ziek door corona maar staat te popelen om weer te kunnen schilderen. Lees artikel. [1.147 KB]

2020 KUNST STELT ALLES VOOR, Chabot Museum

In de groepstentoonstelling "Kunst stelt alles voor", Moderne Meesters uit de collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans van Beuningen wordt werk van Jan de Beus tentoongesteld.

Getoond worden werken van de voorlopers tot de hoogtijdagen van het expressionisme en de naoorlogse invloeden in het Abstract Expressionisme en CoBrA. Met werk van o.a. Monet, Picasso, Munch, Chabot, De Kooning, Appel en Constant. Van Jan de Beus worden de werken: "Studie voor een zelfportret uit 1994" en "Op weg naar het Hofland, uit 1997" getoond. Vrijheid en verbeeldingskracht. De titel Kunst stelt alles voor, is ontleend aan een uitspraak van Constant Nieuwenhuys, doelend op de bevrijding van creativiteit en fantasie, weg van de klassieke culturele kaders en de opvattingen over schoonheid. Ook is er aandacht voor het album Louter Genieten met teksten en tekeningen van Simon Vinkenoog. Hiermee vieren we niet alleen de vrijheid in creativiteit maar ook in bredere zin, in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland.

De expositie is geopend van 2 juni t/m 29 november 2020, Chabot Museum, Rotterdam

2020 - PASSIE, Museum Krona, Uden, t/m 5 juli

Kunstenaars zijn beter in zwart dan in wit, noteerde de schrijver Julien Green in zijn dagboek ruim een halve eeuw geleden. Deze voorkeur onder kunstenaars is onveranderd gebleken. De verbeelding van onrecht en lijden stijgt ver uit boven die van blijdschap en geluk. De collectie van Museum Krona bevat dan ook vele hedendaagse interpretaties van motieven geïnspireerd op de Passietijd: het Laatste Avondmaal, het verraad, de twijfel, het sterven en het verdriet van de moeder.

Deze thema’s worden vanaf 1 juni 2020 getoond in de benedenzaal van het museum. Werk is te zien van o.a. Marc Mulders, Reinoud van Vught, Thom Puckey, Ruud Peters en Hans van Hoek. Van Jan de Beus is een indrukwekkende kruisweg te zien, van Ignace Schrelten diens langlopende serie ‘Laagvliegers’. Bijzondere aandacht is er voor het werk van de in 2017 overleden Wim van de Voort, die gedurende zijn hele leven het Piëta motief opraapte en telkens weer opnieuw opbouwde met eenvoudige lijnen, als een teken van troost en bekommernis.

De in 2016 geschilderde "Kruisweg Staties" van Jan de Beus worden tot en met 5 juli 2020 getoond in Krona, Museum voor Religieuze Kunst, Uden.

De volgende vijf werken van Jan de Beus worden tentoongesteld:
"Drie kruisingingen uit 1990".
"Twee Kruiswegstaties uit 2016".

Herinneringen in verf

CONTACT